Nina Virolainen

Sastamala

ETUSIVULLE TANSSISTANI TANSSINI TAUSTAA ARABIAA TANSSIKUVIA TANSSILINKIT

ITÄMAINEN TANSSI

Itämainen tanssi, jota joskus nimitetään myös esim. vatsa- tai napatanssiksi, on lähtöisin Lähi-idän alueelta. Tanssi on aikoinaan saanut vaikutteita myös Intian suunnalta, siitä johtuu tanssin arabiankielinen nimi raqs sharki, eli tanssi idästä/itämainen tanssi.

Itämaisella tanssilla on monenlaisia vaikutuksia. Se ennaltaehkäisee selän ja niska-hartiaseudun alueiden vaivoja pitämällä yllä lihasten hyvää liikkuvuutta ja joustavuutta, sekä vaikuttamalla positiivisesti tanssijan ryhtiin. Jo olemassa oleviakin vaivoja voi lievittää tanssin avulla, osan myös pitää loitolla jatkuvalla tanssin harrastamisella. Tanssi, joka suoritetaan lantion ollessa oikeassa tanssiasennossa, harjoittaa lantionpohjan lihaksistoa ja vaikuttaa näin lantion alueen vaivojen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Osa itämaisen tanssin tanssiliikkeistä lievittää synnytyskipuja. Jos on epävarma onko tanssi hyväksi juuri omalle terveydelle, kannattaa tiedustella asiaa lääkäriltä ennen tanssikurssille lähtemistä, näin ainakin mikäli kyseessä on jokin tuki- tai liikuntaelinsairaus. Sen sijaan lihasperäisille vaivoille tanssi on yleensä hyväksi. Anna-Riitta Koiviston sivuilta löytyy lista "fysionapiksen" terveysvaikutuksista. Pirkko Raivio on tutkinut tanssin vaikutuksia lantionpohjan lihaksistoon, hänen tekemänsä tutkimus löytyy Tanssitalo Juulian sivuilta.

Tanssi vaikuttaa suotuisasti myös mielialaan ja itsetuntoon, se auttaa hahmottamaan paremmin oman kehon ja sen liikkeet. Sen sijaan laihdutuskikaksi tämä tanssi ei helposti sovellu, sillä vaatii varsin monta viikkotuntia, jotta tanssimalla saa painon putoamaan. Keskivartalon lihasten uudenlainen käyttöönotto kuitenkin yleensä kaivaa esiin kadonneen vyötärön aloittelevilla tanssinharrastajilla. Asiantunteva tanssinopettaja osaa myös kertoa tanssin taustoja ja tuntee ainakin jossakin määrin arabikulttuuria, joka on tämän tanssin alkukoti.

Tänä päivänä itämainen tanssi on etääntynyt siitä tanssista, jollaisena se aikanaan saapui Suomeen. 1990-luvun alun "jokanaisen" muotibuumi-tanssista on tullut korkeatasoista taidetta, jonka maine tosin on "kansan riveissä" vieläkin osittain "napatanssia", ainakin suurimpien kaupunkien ulkopuolella. Suomessa tanssin taso on yleensä erittäin korkeaa ja nimekkäimmät ja itämaiselle tanssille omistautuneet kotimaiset opettajat kiertävät Suomen lisäksi esiintymässä ja opettamassa paljon myös ulkomailla. Esim. loistava suomalainen tanssija Outi Boman asuu ja työskentelee Kairossa: www.outiofcairo.com .

Omat "Itämaista vauhdikkaasti" sekä "Itämainen tanssi" -nimiset kurssini pyrkivät siihen, että jokainen joka haluaa tutustua itämaiseen tanssiin tai haluaa harrastaa sitä omaksi ilokseen tai terveydekseen, voi osallistua kursseilleni. Tunneilla käydään läpi ja "jauhetaan" perusliikkeitä ja -asioita vauhdikkaaseen tyyliin, huumoria unohtamatta. Näin kurssini toimivat myös vankkana pohjana omassa tanssissaan pidemmälle tähtääville aloittelijoille.

TERVETULOA MUKAAN ITÄMAISEN TANSSIN LUMOON!Piirros: Nina Virolainen 2007